Meteen naar de inhoud
Onderwerp:

Disfunctioneren / arbeidsconflict

Disfunctioneren en arbeidsconflicten kennen hetzelfde juridisch kader, nu beide omstandigheden verband houden met persoonlijke aspecten. Daarmee onderscheiden deze kwesties zich van reorganisatie-ontslag.

Arbeidsconflicten komen vaak voor. Dit is ook niet verwonderlijk aangezien wij ons in een groot gedeelte van de tijd in een werksituatie bevinden.

Arbeidsconflicten zijn vaak erg belastend voor zowel werknemer als werkgever. Zij kosten veel (negatieve) energie.

Het oplossen van een conflict kan op verschillende manieren:

  • het conflict uitpraten (al dan niet met een mediator)
  • wijzigingen aanbrengen in de werksituatie (verplaatsing naar andere afdeling of vestiging of een andere leidinggevende)
  • een beëindiging van het dienstverband

Disfunctioneren kan leiden tot arbeidsconflicten, maar dit hoeft niet. Disfunctioneren kan immers ook gelegen zijn in omstandigheden die niet aan een werknemer te verwijten zijn.

Mediation een oplossing?

Mediation kan een oplossing zijn voor een arbeidsconflict. Arbeidsmediation kan worden ingezet om de samenwerking te verbeteren, sneller te re-integreren of afscheid te nemen van elkaar. Voor Arbeidsmediation werkt Arbeidsrechtspecialist.nl samen met externe mediators, maar u kunt vanzelfsprekend ook zelf een mediator benaderen met het verzoek om hulp.

Als praten geen oplossing meer is

Conflicten kunnen zo hardnekkig en diepgeworteld zijn dat praten geen zin meer heeft en dat een beëindiging van het dienstverband de enige oplossing is. Een beëindiging van het dienstverband is dan de beste oplossing voor zowel de werknemer als de werkgever. Een beëindiging kan dan worden bereikt via een vaststellingsovereenkomst of – wanneer partijen er niet uitkomen – via een procedure.

Procedures bij arbeidsconflicten dienen te worden aangebracht bij de Kantonrechter, omdat het UWV in dat soort gevallen niet bevoegd is.

Het team van arbeidsrechtspecialist heeft een zeer ruime proceservaring en kan u professioneel bijstaan in dit soort procedures.